X inchide

Care este diferenta dintre supa si ciorba ?

Foarte multi iubim supele si ciorbele, insa nu la fel de multi stiu care este cu adevarat diferenta dintre ele. Cu siguranta gustul lor nu este la fel, dar nici consistenta si nici ingredientele folosite. Nu exista doar un singur element care le diferentiaza, pentru ca exista diferite feluri de a gati dar si extrem de multe preferinte. Acestea pot sa difere in functie de zona in care sunt facute si de obiceiurile culinare specifice.

Iata care sunt principalele lucruri care fac diferenta intre ciorba si supa. In primul rand, este vorba despre consistenta si legumele folosite.  In supa se pot pune galuste sau taitei  iar ciorbele pot fi albe sau rosii. La cele mai multe ciorbe se foloseste sucul de rosii sau pasta de tomate pentru a le acri. De asemenea, difera carnea care se foloseste in ciorba.

Multi sustin faptul ca supa este dulce, iar ciorbita este mai acra, insa nu toate ciorbele sunt acre. In unele zone, acestea nu se acresc deloc si au un gust dulceag de la legume. In ceea ce priveste consistenta, supa este mai limpede si mai lichida decat ciorba, pentru ca aceasta contine mai multe legume. In general, supa este servita fara carne, iar ciorbele ce carne, desi aceasta nu este o regula de baza.

Consistenta ciorbei este mai groasa decat supa. In ciorba se adauga telina, pastarnac, radacina de patrunjel, ardei gras, dovlecel, rosii, ceapa, morcov sau alte legume preferate. Acestea se taie marunt, se fierb si vor da un gust apetisant mancarii. In functie de ciorba pe care o faci, poti folosi carne de vita, porc, pui sau curcan, cu sau fara os.

La supa, se lasa de multe ori legumele intregi insa la ciorba se taie marunt sau se rad pe razatoare, apoi se calesc. In ciorba se folosesc o multime de legume iar in ciorba doar cateva. Ciorba este frumos colorata de la legumele calite insa supa este mai limpede si albicioasa.

Radacinoasele se folosesc pentru a aromatiza mancarea.  Unii au obiceiul de a le indeparta la final, in timp ce altii prefera sa le consume. Ciorbele se aromatizeaza mult mai usor din cauza cantitatii de legume in timp ce supele au nevoie de un element in plus, cum ar fi galuste sau taitei pentru a deveni mai buna. Fara aceste ingrediente, supa ramane doar o zeama cu aroma de carne si legume.

Ciorbele sunt adesea rosii, pentru ca se foloseste deseori pasta de tomate sau cubulete de rosii. Acestea ii adauga aciditate, pe langa aroma si ii ofera un plus de culoare. La supa nu se folosesc rosii, pentru ca nu are nevoie de aciditate, fiind suficienta aroma legumelor dulci. Supa se face de cele mai multe ori pe carne de pui, pe cand la ciorbe se pot folosi diferite tipuri de carne, in functie de retete si preferinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *