X inchide

Care este cea mai buna branza cu mucegai?

Pentru a alege asa cum trebuie branza cu mucegai trebuie sa ti cont de cateva caracteristici principale. Nu toata lumea iubeste branza albastra insa aceasta are un gust foarte bun, cu adevarat special pe care nu il gasesti la nici o alta branza. Are o aroma profunda, usor picanta si se potriveste foarte bine in sosuri, salate sau in combinatie cu struguri.

Exista mai multe tipuri de branzeturi cu mucegai, cum ar fi : branza daneza albastra, gorgonzola, branza albastra Maytag, branza albastra Stilton, branza Roquefort. Pentru a sti care este mai proaspata si cum se pastreaza citeste cu atentie randurile de mai jos.

In trecut branzeturile erau maturate in pesteri, deoarece se cautau conditiile cele mai potrivite, pentru a se dezvolta anumite tulpini ale unui mucegai numit Penicillium. Acesta este inrudit cu antibioticul penicilina. Branza primeste acest aspect datorita striatiilor culturii Penicillium. Acestea sunt injectate in cas sau in branza deja formata, ceea ce ii conferă acea textura asemanatoare cu cea a firimiturilor.

Branza albastra a fost facuta initial cu scopul de a imita branza Roquefort, din punct de vedere al aspectului, aromei, texturii si gustului. Aceasta este o branza cremoasa si este facuta din lapte de vaca. Branza Roquefort are aroma cea mai puternica si este cea mai populara.

Branza sta la maturare intr-un mediu tntunecat si umed pentru 8 chiar 12 saptamani. Gorgonzola este facuta din lapte de capra, sau o combinatie de capra si vaca. Aceasta are un aspect moale si este sfaramicioasa. Daca branza este mai invechinata va deveni mult mai ferma.Branza cu mucegai are un miros foarte intepator si are o aroma puternica desi nu toate branzeturile albastre sunt la fel.

De regula branzeturile albastre moi si cremoase au o aroma profunda dar unele au un gust mult mai bland. Branzeturile sfaramicioase sunt mai puternice. Cele mai usoare branzeturi albastre sunt gorgonzola si Danish Blue pentru ca au arome mai blande. Stilton are un gust intepator si o coaja diferita ca textura dar comestibila.

Roquefort este cea mai buna in categoria branzeturilor albastre puternice.  Are un plus de savoare  si aroma. Iti dai seama ca branza cu mucegai este proaspata daca observi ca are mucegaiuri albastrui si nu isi schimba textura.Branzeturile albastre moi nu pot fi pastrate mai mult de o saptamana in frigider dupa ce ai deschis pachetul. Cele cu o consistenta mai tare rezista mai mult, poate chiat si 3 saptamani.

Citeste cu atentie eticheta si respecta termenul de valabilitate. Branzeturile cu mucegai se savureaza cel mai bine daca sunt pastrate la temperatura camerei, pentru ca le poti simti cu usurinta gustul intens, usor picant.

Acestea se regasesc cu precadere in bucataria franceaza dar si in cea europeana, pentru ca multi oameni din toata lumea iubesc branza cu mucegai. O poti manca ca aperitiv alaturi de struguri, nuci sau salamuri picante dar se foloseste si ca ingredient principal in diferite sosuri de paste sau carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *