Cand retragerea copiilor reprezinta o problema de socializare ?

Copiii mai retrasi din punct de vedere social pot prezenta semne de depresie in anumite situatii, desi la o anumita varsta acest lucru este perfect normal. Retragerea sociala la varsta adolescentei are rolul de a permite adolescentilor sa-si formeze personalitatea.

Totusi, retragerea sociala poate fi un semn de depresie de aceea este indicat sa cunoastem  semnele care indica o reala problema, pentru a nu se confunda cu comportamentul specific adolescentilor.

Atunci cand observi o retragere tot mai evidenta din activitatile sociale este bine sa :

  • comunici cu copilul tau
  • validezi sentimentele
  • dovedezi ca se poate baza pe tine
  • nu il fortezi sa interactioneze cu altii atunci cand nu vrea

Copiii care prezinta semne de depresie se simt neintelesi si lipsiti de valoare, nu gasesc nici un strop de speranta pentru viitor de aceea prefera sa stea deoparte. Acestia nu vad nici un sens in a-si face prieteni noi pentru ca nu ii pot ajuta cu nimic.

Prieteniile au un rol foarte important din punct de vedere emotional, in special pentru cei depresivi. In lipsa interactiunilor sociale, adolescentii s-ar simti singuratici si izolati, ceea ce mareste riscul sinucidere. De obicei copiii cu depresie nu doresc sa ia parte la activitatile de grup de la scoala sau din timpul liber, ci prefera activitatile solitare.

Prin urmare, daca copilul tau pare ca se retrage tot mai mult din activitatile sociale  ia imediat atitudine :

  • comunica deschis cu copilul tau

Comunicarea se dovedeste a fi foarte eficienta in orice context. Deschide tot felul de discutii,  pentru a afla cauza retragerii. S-ar putea sa fie la mijloc doar o cearta cu un prieten sau sa apara dificultati de integrare. Acestea sunt doar perioade trecatoare, dar s-ar putea sa apara alte probleme cum ar fi hartuirea sau violenta, de aceea parintii trebuie sa fie deosebit de precauti.

  • dovedeste-i ca se poate baza pe tine

Adolescentii nu prea mai vor sa vorbeasca cu parintii dar intr-o relatie de familie bazata pe incredere e posibil ca acestia sa-si spuna problemele. Discutand deschis, fara sa judeci vei reusi sa-i arati ca relatia dintre voi este una ce merita sa fie pretuita.

  • nu il forta sa interactioneze daca nu-si doreste

Chiar daca la un moment dat pare cea mai buna solutie, nu fa presiuni asupra copilului pentru a-l convinge sa iasa din casa cu forta. Nu este deloc o idee buna sa aranjezi intalniri fara voia lui. Ofera-i spatiu personal si abordeaza lucrurile cu maxima rabdare si intelepciune.

  • daca observi ca are nevoie de ajutor cauta apeleaza la un terapeut

Este posibil ca adolescentul sa simta nevoia sa isi descarce sufletul dar nu in fata parintilor. Cauta un terapeut sau un grup de sprijin, in fata caruia copilul s-ar putea exterioriza, fara sa se simta judecat. In caz contrar, s-ar putea ca adolescentul sa aiba la un moment dat ganduri de autovatamare sau sinucidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *