Bazilica San Marco din Venetia, Italia – o catedrala uimitor de frumoasa

Bazilica San Marco din Venetia este o catedrala in stul bizantin foarte cunoscuta in toata lumea. Aceasta a fost costruita in anul 829 si a fost sfintita, abia 3 ani mai tarziu. Este vorba despre o structura bisericeasca care adaposteste ramasitele Sf. Marcu. A aparut sub forma unui leu inaripat in biserica si a devenit cu timpul simbolul oficial al Republicii Venetiene. Bazilica San Marco este construita langa Palazzo Ducale iar in trecut a fost o capela a dogilor pana in 1807 cand a devenit catedrala din Venetia.

Prima constructie a fost arsa in 976, a fost restaurata cativa ani mai tarziu iar biserica actuala a fost finalizata in 1071. Cladirea este incadrata de cinci cupole, ceea ce pune in evidenta designul bizantin. Sculpturile, mozaicurile si obiectele ceremoniale sunt cele care aduc un plus de bogatie bisericii. Cei patru cai de bronz impunatori de pe galeria fatadei de vest, inainte sa fie adusi la Venetia au facut parte dintr-o cvadriga triumfala greco-romana din Constantinopol.

In interiorul bisericii se afla un decor minunat cu mozaicuri de aur si cu multe tipuri de marmura iar podeaua este deosebit de frumoasa fiind realizata din marmura si sticle incrustate.Statuile din marmura sunt capodopere ale sculpturii gotice venetiene de Jacobello si Pier Paolo dalle Masegne. Bazilica San Marco este o destinatie foarte vizata de catre turisti din toata lumea, pentru ca sunt atat de multe detalii care atrag prin maiestatea lor.

In ceea ce privesc curiozitatile despre aceasta catedrala din Venetia sunt multe lucruri pe care nu le stie toata lumea. Spre exemplu, faptul ca aceasta biserica contine mai mult de 8.000 de metri patrati de mozaic, adica o cantitate suficienta pentru a acoperi mai mult de 1,5 terenuri de fotbal american.Mozaicurile au fost realizate timp de 8 secole iar majoritatea sunt din aur. Acestea stralucesc in diferite culori in functie de cum cade lumina asupra lor. De asemenea, numarul de coloane care se regasesc in Bazilica Sf. Marcu este uimitor si impresioneaza prin stil si design.

Exista peste 500 de coloane si capiteluri in aceasta bazilica iar cele mai multe sunt in stil bizantin. Pala dOro este altarul bizantin din aur pe care se afla sute de pietre pretioase ce incanta ochiul fiecarui vizitator. Printre aceste pietre pretioase se numara 1.300 de perle, 300 de smaralde, 300 de safire, 400 de granate, 100 de ametiste, dar si rubine si topaze. Piesele aurii au cate o foita subtire de aur pozitionata intre doua straturi de sticla transparenta.

Desi bazilica Sf. Marcu dateaza din secolul al IX lea, nu este cea mai veche catedrala din Venetia. Istoria Venetiei cu referire la bisericile din acea zona s-a scris inca din sec al V lea. Asadar in jurul orasului exista biserici din acea vreme conform istoricilor. Cea mai veche constructie bisericeasca este catedrala San Giacometto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *