Ar trebui inlocuite anvelopele chiar daca mai au profil suficient?

Deseori proprietarii si utilizatorii de autovehicule ajung sa schimbe anvelopele abia cand acestea au semne consistente de uzura sau, in cel mai bun caz, cand vad markerul de uzura din striatiile profilului. Dar asta nu inseamna ca procedeaza corect pentru ca sunt mult mai multe cauze care pot duce la schimbarea unei anvelope inainte ca aceasta sa ajunga la un grad ilegal de uzura.

Primul motiv si cel mai evident este atunci cand anvelopa a suferit o taietura pe flanc. Atunci aceasta nu mai poate fi reparata indiferent cat de bun mai este profilul acesteia. Dar daca aceasta situatie este foarte evidenta, mai sunt motive care sa va determine sa schimbati un pneu cu un profil inca suficient de bun.

Un factor deosebit de important este vechimea anvelopei. Chiar daca la prima vedere nu pare sa fie vreo problema cu un pneu de 8 ani, de fapt acesta a suferit modificari substantiale in structura moleculara a materialelor care-l compun. Astfel, gradul de elasticitate al cauciucului va scadea iar anvelopa va deveni mai putin aderenta. In plus, pot aparea smulgeri ale unor bucati din pneu, o situatie ce poate fi extrem de periculoasa.

Deformarea anvelopelor este iarasi un motiv serios de inlocuire a acestora. Fie din cauza modului in care au fost depozitate, fie din cauza montarilor/demontarilor repetate de pe jante, anvelopele pot suferi deformari plastice. Aceasta inseamna ca nu-si mai revin la forma initiala. In consecinta, acestea nu mai pot fi echilibrate. In plus, la rulare, cei din vehicul se vor simti de parca ar merge pe un drum cu denivelari.

Pe langa cele enumerate mai sus mai exista si o factori surveniti accidental, precum lovirea unei borduri sau a unei gropi cu margini taioase. Atunci exista riscul ca sa apara deteriorari interne in anvelopa. Acestea pot sa nu fie vizibile cu la prima vedere. In urma unui astfel de incident, ranforsarile interiorare ale carcasei (panzele) se pot rupe.

Drept urmare, vor aparea galme, de cele mai multe ori pe talonul pneului dar nu intotdeauna spre partea exterioara. Acestea pot aparea pe partea dinspre vehicul si vor putea fi mai greu observate. In schimb, se va simti ca o bataie in volan sau in caroserie. Este indicat ca daca ati trecut printr-o astfel de experienta sa mergeti sa consultati un specialist la o vulcanizare.

Uzura neuniforma este un motiv foarte serios pentru inlocuirea anvelopelor inainte de a ajunge la o limita legala. Astfel, daca un vehicul a stationat pentru mai mult timp, pata de contact sa se aplatizeze. Poate nu va ajunge la limita legala, dar cu siguranta va produce un comportament anormal, deseori insotit de batai ritmice in volan, in timpul conducerii.

Implicit, aceste cauciucuri nu se mai pot echilibra si, in plus, pot conduce la deteriorarea altor componente ale masinii precum pivoti, semibielete de directie sau chiar brate ale suspensiilor. In plus, uzura neuniforma conduce si la o aderenta diferita in functie de pata de contact.

Nu in ultimul rand trebuie sa vorbim despre eficienta. Astfel, daca la sfarsitul verii veti constata ca mai anvelopele mai au profil de 2 mm, ar trebui sa luati in considerare schimbarea acestora. Chiar daca inca sunt bune, din punct de vedere legal, cei 0.4 mm diferenta se vor consuma rapid si veti ajunge sa mai platiti inca o data demontarea si remontarea anvelopelor pe jante, cu tot ceea ce implica aceasta.

Practic, veti putea face o economie teoretica doar pentru un timp scurt. In schimb va trebui sa va asumati riscul sa rulati cu un set de pneuri care nu va vor oferi nici pe departe siguranta pe care ar trebui sa v-o dea un set de cauciucuri noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *