X inchide

Activitati extrascolare benefice pentru educatia copilului

Societatea prezentului este caracterizata de competitie, pe care copiii o simt inca din perioada educatiei.De aceea, parintii isi doresc ca micutii lor sa creasca sanatos, sa le fie prezentate toate optiunile disponibile si sa beneficieze de toate avantajele unei pregatiri si educatii corespunzatoare, astfel incat sansele unei vieti implinite sa fie cat mai mari.

Cea mai sigura cale pentru dezvoltarea armonioasa a micutilor este integrarea acestora in cat mai multe activitati: de la joaca si socializare in parc, la practicarea unui sport si pana la inscrierea la cursuri engleza, ateliere de creatie.
Care sunt avantajele diversificarii activitatilor in programul copiilor?

Activitatile extrascolare sunt cele care nu intra in sfera activitatilor la care copilul participa in mod organizat, in cadrul institutiilor specializate – programa scolara. Asadar, activitatile extrascolare sunt cele la care copilul participa, pe langa programul obisnuit de studiu, oricare ar fi varsta lui.

Iata de ce este recomandata participarea copiilor la aceste activitati:

Rezultate scolare bune si/sau imbunatatite

Uneori, parintii sunt ingrijorati de faptul ca implicarea in activitatile extrascolare ar putea deveni un factor de stres, de oboseala si chiar scaderea randamentului scolar al celor mici. In realitate, alese corect, cursurile si atelierele de creatie contribuie la obtinerea unor rezultate pozitive si imbunatatirea acestora, atunci cand exista unele probleme.

– Explorarea intereselor si crearea de perspective

Bineinteles ca fiecare copil are propriile interese, insa pentru a identifica domeniul in care exceleaza, este important sa ii fie puse la dispozitie toate resursele si optiunile.Opteaza pentru ateliere de creatie, cursuri de limbi straine (cursuri engleza, franceza etc.) sau pentru suplimentarea si aprofundarea cunostintelor de la clasa, mai ales cand profesorul iti comunica faptul ca are nevoie de studiu extra.

Beneficiile activitatilor extracurriculare:

– copiii au mai multa incredere in ei;
– cei care participa la cursuri extra si diverse atelier socializeaza mai mult, cunoscand si alte persoane, in afara de familie si colegii de gradinita, scoala;
– copilul dobandeste abilitati necesare in viata de zi cu zi, dar si abilitati de exceptie: lucru in echipa, gestionarea eficienta a timpului, respectarea unui program, dezvoltarea capacitatii de organizare, prioritizare, planificare si stabilire a obiectivelor, dezvoltarea gandirii analitice, exprimarea libera si vorbitul in public.

Activitati extrascolare populare pe care copiii le indragesc

Dintre activitatile populare extra pe care cei mai multi copii le indragesc, ai grija sa le accesezi pe urmatoarele:

Muzica si dans

In cadrul scolilor de arte si meserii sau la scolile particulare exista numeroase cursuri pentru cei pasionati de muzica. Daca micutul este talentat, lasa-l sa exploreze putin lectiile de canto, chitara, vioara sau pian.
Daca pentru muzica este nevoie de mai mult talent, pentru cursurile de dans nu este nevoie ca micutul sa fie cel mai agil din grupa sa; miscare ii va face bine! Nu doar ca va socializa cu alti copii, dar va invata ce inseamna munca in echipa si sincronizarea.

Limbi straine

Beneficiile invatarii unei limbi straine sunt numeroase, reflectandu-se in abilitatile de relationare, gandire analitica, imaginatie bogata etc. Asadar, inscrierea la cursuri de engleza, germana sau orice alta limba decizi, impreuna cu cel mic, este un pas important in consolidarea educatiei.

– Cursuri de lucru manual si ateliere de creatie

Se relaxeaza, se distreaza si dobandeste noi abilitati motorii. In plus, cursurile de lucru manual si diferitele ateliere de creatie au rolul de a il educa pe cel mic cu privire la reducerea resurselor utilizate si folosirea inteligenta a acestora, repararea obiectelor defecte si reutilizarea anumitor materiale din casa.

– Teatru/dramaturgie si club de lectura /scriere creativa

In functie de varsta copiilor, acestia pot participa la cursuri sau chiar pot deveni membru al unui astfel de club.

– Cursuri si ateliere de gatit si ateliere de economie/educatie financiara

Toate aceste cursuri au ca scop incurajarea copiilor de a se descurca pe cont propriu, de a-si gestiona eficient resursele, de a pretui banii si de a avea grija in privinta alimentelor pe car ele consuma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *